Browse Source

Merge branch 'feature/1-intro' into develop

develop
Ezerous 3 years ago
parent
commit
36f822e49b
  1. 2
      chapters/1.introduction/1.1.general.tex
  2. 2
      chapters/1.introduction/1.2.decentralization.tex
  3. 2
      chapters/1.introduction/1.3.problem-definition.tex
  4. 4
      chapters/1.introduction/1.4.thesis-goal.tex
  5. 12
      chapters/1.introduction/1.5.methodology.tex
  6. 15
      chapters/1.introduction/1.6.document-structure.tex
  7. BIN
      thesis.pdf

2
chapters/1.introduction/1.1.general.tex

@ -1,4 +1,4 @@
\section{Γενικά}
\section{Γενικά}\label{section:1-1-general}
Η αλματώδης ανάπτυξη του διαδικτύου διαμόρφωσε ένα ολοκαίνουργιο τοπίο σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, παρέχοντας ένα αναρίθμητο πλήθος εφαρμογών και υπηρεσιών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η ψηφιακή ειδησεογραφία, ο διαμοιρασμός αρχείων και

2
chapters/1.introduction/1.2.decentralization.tex

@ -1,4 +1,4 @@
\section{Περί αποκέντρωσης} \label{section:1-2-decentralization}
\section{Περί αποκέντρωσης}\label{section:1-2-decentralization}
Αν και ο όρος "αποκέντρωση" χρησιμοποιείται ευρέως στην επιστήμη των υπολογιστών και στα κρυπτοοικονομικά\footnote{Τα "κρυπτοοικονομικά" είναι η πρακτική επιστήμη της δημιουργίας κατανεμημένων συστημάτων, οι ιδιότητες των οποίων εξασφαλίζονται με οικονομικά κίνητρα, ενώ οι οικονομικοί τους μηχανισμοί είναι κρυπτογραφικά εγγυημένοι.\cite{1.2-ethereum-learn}} (cryptoeconomics), συνήθως ορίζεται αρκετά ασαφώς\cite{1.2-the-meaning-of-decentralization}. Στην πραγματικότητα η αποκέντρωση (ή, αντίστοιχα, ο συγκεντρωτισμός) μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε τρεις ξεχωριστούς άξονες, οι οποίοι είναι σε γενικές γραμμές ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Αυτοί έχουν ως εξής:

2
chapters/1.introduction/1.3.problem-definition.tex

@ -1,4 +1,4 @@
\section{Ορισμός του προβλήματος} \label{section:1-3-problem-definition}
\section{Ορισμός του προβλήματος}\label{section:1-3-problem-definition}
Οι περισσότερες διαδεδομένες πλατφόρμες επικοινωνίας (κοινωνικά δίκτυα, mailing lists, forums κ.ά.) είναι ως επί το πλείστον συγκεντρωτικής μορφής, πράγμα το οποίο καθιστά αναγκαία την ύπαρξη κεντρικών αρχών που να τις διαχειρίζονται και να τις συντηρούν.

4
chapters/1.introduction/1.4.thesis-goal.tex

@ -1,5 +1,5 @@
\section{Στόχος της διπλωματικής} \label{section:1-4-thesis-goal}
\section{Στόχος της διπλωματικής}\label{section:1-4-thesis-goal}
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία μίας αυτόνομης κοινωνικής πλατφόρμας, η οποία, βασιζόμενη σε τεχνολογίες αποκέντρωσης, θα λειτουργεί ανεξάρτητα από κεντρικές αρχές, παρέχοντας στους χρήστες της πλήρη ελευθερία του λόγου και κυριότητα επί των δεδομένων τους. Παράλληλα, θα παρέχει μία πλατφόρμα για ανώνυμες και αυθεντικές ψηφοφορίες, εν δυνάμει ικανών να αποτελέσουν ένα έγκυρο, έμπιστο και άμεσα δημοκρατικό βήμα λήψης αποφάσεων.
Η proof of concept (PoC) εφαρμογή που αναπτύχθηκε για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ονομάζεται Concordia\footnote{Η Concordia είναι η θεά της αρχαίας Ρωμαϊκής θρησκείας που προσωποποιεί την ομόνοια. Στην ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με τη θεότητα Ομόνοια ή τη θεά Αρμονία.} και λειτουργεί μέσω ενός συνδυασμού αποκεντρωτικών τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, στον επεξεργαστικό πυρήνα της και σαν σημείο αναφοράς αξιοποιεί τo Ethereum blockchain, ενώ για την αποθήκευση του μεγαλύτερου όγκου των δεδομένων χρησιμοποιεί το IPFS μέσω της OrbitDB . Η δε διεπαφή του χρήστη υλοποιείται με σύγχρονες μεθόδους web development σε Javascript (React, Redux κ.ά.).
Η proof of concept (PoC) εφαρμογή που αναπτύχθηκε για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ονομάζεται Concordia\footnote{Η Concordia είναι η θεά της αρχαίας Ρωμαϊκής θρησκείας που προσωποποιεί την ομόνοια. Στην ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με τη θεότητα Ομόνοια ή τη θεά Αρμονία.} και λειτουργεί μέσω ενός συνδυασμού αποκεντρωτικών τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, στον επεξεργαστικό πυρήνα της και σαν σημείο αναφοράς αξιοποιεί τo Ethereum blockchain, ενώ για την αποθήκευση του μεγαλύτερου όγκου των δεδομένων χρησιμοποιεί το IPFS μέσω της OrbitDB. Η δε διεπαφή του χρήστη υλοποιείται με σύγχρονες μεθόδους web development σε Javascript (React, Redux κ.ά.).

12
chapters/1.introduction/1.5.methodology.tex

@ -1,9 +1,11 @@
\section{Μεθοδολογία της διπλωματικής}
\section{Μεθοδολογία της διπλωματικής}\label{section:1-5-methodology}
Η πάρούσα διπλωματική είχε έμπνευση τις συζητήσεις μας με τον Δημάκη.
Έναυσμα της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η παρατηρήση της αρχιτεκτονικής δομής των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών και η ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεών της στον τελικό χρήστη.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έρευνα του χώρου των αποκετρωμένων τεχνολογιών με στόχο την κατανόηση των επιπλοκών αυτών των τεχνολογίων τόσο στην ανάπτυξη του κώδικα όσο και στην χρήση....
Αρχικά, ορίστηκε με σαφήνεια το πρόβλημα (\hyperref[section:1-3-problem-definition]{ενότητα 1.3}) και ο στόχος της διπλωματικής (\hyperref[section:1-4-thesis-goal]{ενότητα 1.4}), λαμβάνοντας την απόφαση να περιοριστεί στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής δημοκρατίας.
Στα πρώτα στάδια της έρευνας εξοικειωθήκαμε με τον χώρο ....
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έρευνα του χώρου των αποκεντρωμένων τεχνολογιών και ξεκίνησε η διαδικασία της σχεδίασης της εφαρμογής, μέσω της επιλογής του μοντέλου της τεχνολογικής στοίβας και του κατάλληλου λογισμικού σε κάθε επίπεδό της.
Έπειτα, έγιναν μερικές πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός proof of concept application...
Ακολούθησε η διαδικασία υλοποίησης της πιλοτικής πλατφόρμας Concordia, με στόχο να καταστεί ο αρχικός σχεδιασμός πραγματοποιήσιμος.
Τέλος, εξήχθησαν συμπεράσματα και διατυπώθηκαν πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις για την εφαρμογή.

15
chapters/1.introduction/1.6.document-structure.tex

@ -1,11 +1,12 @@
\section{Οργάνωση κεφαλαίων}
\section{Οργάνωση κεφαλαίων}\label{section:1-6-document-structure}
Η παρούσα διπλωματική εργασία οργανώνεται σε κεφάλαια, ενότητες και υποενότητες, όπως αυτά παρατίθενται στα \hyperref[toc]{Περιεχόμενα}. Πιο συγκεκριμένα:
Η παρούσα διπλωματική εργασία οργανώνεται σε κεφάλαια, ενότητες και υποενότητες, όπως αυτά διατυπώνονται στα \hyperref[toc]{Περιεχόμενα}. Πιο συγκεκριμένα:
\begin{itemize}
\item Στο \hyperref[chapter:1-introduction]{\textbf{Κεφάλαιο 1}}
\item Στο \hyperref[chapter:2-theoretical-background]{\textbf{Κεφάλαιο 2}}
\item Στο \hyperref[chapter:3-application-design]{\textbf{Κεφάλαιο 3}}
\item Στο \hyperref[chapter:4-application-implementation]{\textbf{Κεφάλαιο 4}}
\item Στο \hyperref[chapter:5-conclusions-open-areas]{\textbf{Κεφάλαιο 5}}
\item Στο εισαγωγικό \hyperref[chapter:1-introduction]{\textbf{Κεφάλαιο 1}} γίνεται μία σύντομη ανάλυση του όρου "αποκέντρωση", μία περιγραφή του προβλήματος και μία παρουσίαση του στόχου της εργασίας.
\item Το \hyperref[chapter:2-theoretical-background]{\textbf{Κεφάλαιο 2}} σχετίζεται με το θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις έννοιες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση των διαδικασιών της σχεδίασης και της υλοποίησης της εφαρμογής.
\item Στο \hyperref[chapter:3-application-design]{\textbf{Κεφάλαιο 3}} αναλύεται η διαδικασία της σχεδίασης της εφαρμογής.
\item Στο \hyperref[chapter:4-application-implementation]{\textbf{Κεφάλαιο 4}} περιγράφεται η διαδικασία υλοποίησης της πιλοτικής εφαρμογής Concordia.
\item Στο \hyperref[chapter:5-conclusions-open-areas]{\textbf{Κεφάλαιο 5}} παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας (\ref{section:5-1-conclusions}), καθώς και διάφορες πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις (\ref{section:5-2-open-areas}).
\item Τέλος, το \hyperref[{screenshots-appendix}]{\textbf{Παράρτημα Αʹ}} περιέχει στιγμιότυπα οθόνης της υλοποιημένης εφαρμογής.
\end{itemize}

BIN
thesis.pdf

Binary file not shown.
Loading…
Cancel
Save